søndag den 14. juni 2015

Blomstret fødselsdagskage med hindbærmousse og fondant



Jeg bagte denne overdådige kage til Ugebladet SØNDAG i anledning af 100 året for kvindernes valgret. 
Kagen blev meget smuk og den smagte også skønt. Det tager mange timer at tilberede en kage med fondant, og øvelse gør mester. Se eventuelt film på nettet om hvordan du lægger fondant på.

Redskaber

2 springforme ca. 22 cm
Bagepapir
Skåle
Elpisker
Spatel
Kagerulle
Udstikker og form til blomster. Kan købes hos Frederiksberg Købmanden Gl. Kongevej 84, 1850 Frederiksberg C eller på www.bagebiksen.dk
Skalpel til at skære i fondant med
Lille tylle til at skrive med eller en sort tusch
Fad til kagen

Vi serverer en sødmefyldt moscato d’Asti til kagen.

Bunde

TID: 45 MINUTTER
Dej til 2 springforme

Smør og mel til bundene
8 æg
250 g sukker
125 g kartoffelmel
125 g hvedemel
1 spsk vaniljesukker

Tænd ovnen på 170 grader.
Læg papir i bunden af formene og smør dem med smør. Drys mel over og hæld overskydende mel ud.
Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive. Pisk blommer og sukker til skummende æggesnaps. Bland de to slags mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål og vend det i æggesnapsen. Vend halvdelen af hviderne i. Vend resten forsigtigt i. Fordel dejen i de to forme og bag dem i 20 minutter, til de er lysebrune og giver efter for et tryk. Løsn dem i siderne med en kniv og lad dem køle af i formen på en rist.

Hindbærmousse

TID: 20 MINUTTER +30 MINUTTERS HVILE

7 blade husblas
250 g hindbærmarmelade
½ l piskefløde
100 g flormelis

Udblød husblasen i koldt vand. Pisk fløden til skum. Vend flormelis i. Varm hindbærmarmeladen i en lille gryde. Knug husblasen fri for vand. Tag marmeladen væk fra varmen og opløs husblasen i den lune marmelade. Afkøl til stuetemperatur. Vend marmeladen i flødeskummet. Sæt moussen på køl i 30 minutter, til den skal smøres på kagen.

Smørcreme

Mascarpone kan skiftes ud med smør.
TID: 10 MINUTTER

100 g blødt smør
100 g mascarpone
100 g florsukker
½ dl mælk

Pisk smør, flormelis og mascarpone sammen. Pisk mælk i til konsistensen er glat og nem at smøre ud.

Sådan lægges kagen sammen og smøres med smørcreme

Del kagerne i to, så du får i alt fire lagkagebunde. Læg den nederste bund på det fad du vil servere kagen på.
Sæt fadet på et stykke bagepapir, så du kan dreje kagen rundt. Læg en tredjedel hindbærcreme på og spred det ud. Gentag så du får tre lag med creme. Den øverste bund skal have skærefladen opad, og der skal ikke creme på. Skær de brune kanter af kagen. Smør smørcreme ud over hele kagen i et tyndt lag. Det holder på fondanten. Brug en spatel og få det til at ligge så glat som muligt. Drej hele tiden kagen rundt, det går nemt, hvis den står på noget glat. Se eventuelt en video på nettet om, hvordan du kan gøre – søg på fondant og kage. Sæt kagen på køl.

 

Fondant overtræk og pynt

TID: 2-3 TIMER VARIERER MEGET AFHÆNGIGT AF OM MAN HAR PRØVET FØR

Ca. 650 g hvid fondant
Ca. 100 g lyserød fondant
Ca. 100 g rød fondant
Maizena til bordet
1 æggehvide
50 g flormelis
12 små sukkerblomster
Sort farve til tallene

Rul den hvide fondant ud. Brug evt. maizena til bordet. Den skal have en diameter, der er mindst 1 gange bredden af kagen og to gange højden. Den skal cirka være 3 mm tyk.
Læg fondanten over kagen. Sørg først for, at fondanten ligger pænt på toppen af kagen. Begynd nu at lægge fondanten pænt om siderne. Det tager tid. Pres hele tiden fondanten, så den bliver lige og folderne kommer væk. Skær eller klip overskydende fondant væk. Pas på ikke at klippe for tæt på kanten, da fondaten trækker sig tilbage. Se eventuelt en video på nettet om hvordan man lægger fondant på. Søg på fondant og kage.
Stil kagen på køl.
Rør æggehvide og flormelis sammen. Det skal bruges til ”lim” og til at skrive tallene med.
Rul lyserød og rød fondant ud, lidt af gangen, da det tørrer ud. Pres 80 -100 blomster ud i lyserød, rød og hvid og form dem i silikoneformen. Sæt en lille kugle fast i midten med æggehvide. Sæt de hjemmelavede blomster og de små sukkerblomster fast på kagen på med æggehvide.
Skær tallene ud i fondant (efter skabelonen) og sæt dem fast med æggehvide.
Farv lidt af æggehviden med kakao og sort madfarve. Hæld det i en lille tylle og skriv årstallene på et lil
le stykke hvid fondant. Sæt tallet fast med æggehvide. Alternativt kan det skrives med en tusch.
Opbevar kagen på køl til den skal spises.


Opskrift og billede har været vist i ugebladet SØNDAG i uge 23
Foto Bjørn Jacobsen





Ingen kommentarer:

Send en kommentar