lørdag den 30. juni 2012

Jordbærcampingvogn



Over alt i Sydslesvig kan man købe de skønneste jordbær i små jordbærcampingvogne. De åbner tidligt og lukker først, når der er udsolgt. Kvaliteten er i top og prisen er som alting her i området - fornuftig.

Godt at vide om jordbær
Skyl kun jordbærrene hvis der er jord eller urenheder på.
Nip dem altid efter de er blevet skyllet.
Spis jordbærrene den dag de er købt eller frys dem ned. De holder sig en dags tid eller højst to på køl.
Men husk, at jordbær skal have stue temperatur, når de spises - den fine smag forsvinder, hvis de er for kolde.
 
Jordbærsaft

500 g jordbær
100 g sukker
1 dl vand

Hæld alle ingredienserne i en blender og blend godt. 
Hæld saften på en ren flaske og brug den med vodka og 
isterningen eller blot med isterninger.
 
 





Jordbærsmåkager
Her kan du komme af med det hjemmesyltede.

250 g mel
200 g smør
80 g florsukker
Jordbærmarmelade
Hæld melet i en skål. Smuldr smørret i. Tilsæt florsukker og ælt dejen sammen. Lad den stå på køl i en time. Form små kugler af dejen og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lav en fordybning i småkagen med en finger. Kom en smule marmelade i. Bag kagerne ved 200 grader i 8-10 minutter, afkøl dem på en rist.
 




 

fredag den 29. juni 2012

Gem maden til efter ferien

Når vi tager på ferie tømmer de fleste af os brødkasser og køleskab, for vi vil nødigt modtages af grønne slimede vækster, når vi kommer hjem. Men før du laver en direkte rute mellem køleskab og skraldespand, kan du overveje, om du egentlig ikke lige så godt kunne fryse det hele ned.
Ind i fryseren med alt brød, leverpostej, kød- og spegepølse og andet pålæg. De fleste grøntsager kan ligeledes holde sig super på køl. Tjek dem, er der nogen, der er mugne eller bløde, kan de ryge ud, men ellers kan de fint holde sig i bunden af køleskabet. Herunder er der en suppe der fint kan bruge rester af køleskabs tomater, gulerødder, fennikel, squash, løg og brød.
Spis de frugter i har liggende, undervejs i lufthavnen, bussen, flyet eller i bilen. Men de fleste kan også holde sig på køl. Måske bliver bananerne brune og fersknerne bløde, men det er dejligt i en kage.

Denne italienske tomatbrødsuppe kan fyldes op med det køleskabet og fryseren gemte og er god når man står med en masse skorper efter at have smurt sandwich til et håndboldhold. 

1 løg
3 fed hvidløg
olie til stegning
2 spsk eddike
1 spsk oregano
1 tsk chiliflager
1 l purerede tomater
½ l Herbamare bouillon
1 fennikel
4 gulerødder
2-4 tomater
½ flutes, baguette, ciabatta eller lign.
sukker, eddike, salt og peber
krydderurter til servering og gerne et skvæt olivenolie og rigelig med revet parmesan

Pil og hak løg og hvidløg. Varm olien op og sauter de to slags løg. Hæld eddike over og lad det bruse op. Drys oregano og chili over, hæld tomat og bouillon på og lad det simre i 10 minutter. Rengør og hak fenikkel og gulerødder og skær dem i små terninger. Skær tomater og brød  i mindre stykker. Hæld grøntsager og brød i suppe, varm igennem og smag til med sukker, eddike, salt og peber. Pynt med krydderurter og hæld olivenolie over den anrettede suppe ved servering og top med parmesan.


torsdag den 28. juni 2012

Pluk og nyd





 Vi har faktisk en hel del flasker liggende fra sidste år, men alligevel mente min mand, at vi skulle lave en portion hyldeblomstsaft igen. Og det er godt, at han var stædig og holdt ved, for det smager SÅ dejligt og duften er nærmest berusende. Og i de dage tilberedningen står på, breder der sig den skønneste duft i køkkenet, hver gang man åbner køleskabet.
Jeg mødte en bekendt, der heller ikke orkede fordi hun også havde fryserne fyldt med ½ liters plastikflasker med den skønne drik. Hvem er det vi gemmer til? Nu skal det være slut. Ud af fryseren med saften og hæld den på alle dem der kommer forbi. De små skal bare have vand eller danskvand, i hvorimod de større skal have hvidvin, mousserende vin eller endda en sjat vodka i og til os øldrikker er det dejligt i en pilsner. Du kan f.eks. også bruge din saft i lagkager, dressinger, marinader til kylling, frugtsalat og rørt i yoghurt.
Og så lidt fakta.......
I gamle dage brugte man hyld til at snitte skeer, håndtage, linealer og tommestokke af. Grenene blev brugt til brændsel, skafter til skovle og stokke. På gamle grene forsvinder marven, og grenen er hul. Man har brugt de hule hylderør til f.eks. piberør, garntrisser og blæsepiber. Hvis man gider, kan man snitte sig en fløjte af grenene.
Hyld er en gammel lægeplante og afkog af blomsterne skulle virke feberstillende og sveddrivende, og bærrene hjælper mod forkølelse og influenza. Hvis i familien får en rigtig slem forkølelse, tager vi en halv kop rygende varm hyldebærsaft med 2 fed hakkede hvidløg og 1 spsk frisk ingefær. Det smager rædselsfuldt, men det varmer og virker.. I gamle dage brugte man endvidere hyldens blade, blomster, grene, rødder og bark mod ørepine, hovedpine, bylder og forstoppelse. Det har jeg ikke prøvet, så jeg kan ikke sige om det virker! Men prøv det her gamle råd: gnid hyldeblade på huden, det skulle det holde myg borte!

Her på Bloggen kan du finde opskrifter på både hyldesaft og friterede hyldeblomster søg på hyld.

Hyldegele
Jordbærsaften kan du få fra din jordbærmarmelade, du kan også undlade den, den er mest med for farvens skyld.

2 blade husblas
4 dl hyldeblomst saft
½ dl jordbærsaft
1 klase hyldeblomster

Udblød husblasen i koldt vand i ca. 5 minutter. Varm hyldeblomstsaft og jordbærsaft op i en gryde. Knug vandet ud af husblasen. Tag saften af varmen, rør husblasen i. Hæld saften på glas. Pluk blomsterne af hylden og rør dem i geleen. Hvis du ikke vil have at de ligger øverst i gelen, skal du røre forsigtigt i den efter en halv times tid.
Brug geleen som marmelade.

Her kan du bl.a. bruge din ufortyndede hyldesaft: øl, vin, vand, procecco, lagkager, dressinger, marinader til kylling, frugtsalat og rørt i yoghurt.

onsdag den 27. juni 2012

Wien, snitsel og Sachertorte


Plakat fra Naschmarkt


Vi har tradition for at tage på tur en gang om året med min svigerfamilie, og denne gang var det den Østrigske hovedstad, der stod for tur.
Wien har ufattelig meget at byde på. Men når jeg tænker tilbage på den meget vellykkede tur, er det jeg første kommer i tanke om, legepladsen 5 minutter fra vores hotel. Her kunne vi alle 10 (fem voksne og fem børn) slappe af, nyde de meget store omkringliggende, østrigske bygningsværker, det gode vejr og hinandens selskab. Men der var også de gode restaurant og café besøg med lækre asparges, italienske specialiteter og ikke mindst Sachertærte og wiener snitsel.

Hotel Sacher
Når man er ti af sted er det svært at finde bord på restauranterne. Men vi fandt hurtigt ud af at sende min kønne svigerinde ind og spørge om bord til ti og så efterfølgende komme med 2 barnevogne og en større oppakning af bleer, babymos, tegne- og legesager. På Hotel Sacher er der ikke så god plads mellem bordene, men da hotellet nærmest har købt alle de omkringliggende huse, er det blevet til mange Café Sacher, hvor man kan nyde den berømte kage og drikke den skønneste kakao til. Priserne er høje, men slet ikke så høje som i København.

Naschmarkt
Wien har et helt forrygende madmarked ”Naschmarkt” der om lørdagen udvider med et loppemarked. Har man blot den mindste interesse for mad eller markeder, må man unde sig selv et besøg. Markedet begynder med skønne restauranter, der går over i cafe lignede spisesteder og så til imbisser hvor man kan få frisk presset saft, pølser og kebab. Her begynder salget af madvarer der hovedsageligt varestages af østeuropæere og tyrkere. Der er derfor masser af etniske specialiteter, men også østrigsk bagværk, grøntsager, frugt, kød, snaks og alt andet spiseligt. Der hvor madmarkedet ender begynder loppemarkedet. Her er underholdning til en hel dag!

Wienersnitsel har jeg desværre ikke forstand på at lave, men her er en variation af Sachertorte, 
 
Sachertorte
150 g mørk chokolade
125 g smør
5 æg
150 g sukker
100 g hasselnøddemel eller mandelmel
25 g hvedemel
1 spsk vanillesukker
I øvrigt 225 g abrikosmarmelade
Glasur
100 g mørk chokolade
40 g smør
2-3 spsk fløde
Tænd ovnen på 170 grader. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt det, over lav varme, i en gryde med smørret. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommerne luftige med sukkeret. Bland den smeltede chokolade i æggesnapsen. Hæld nøddemel, hvedemel og vanille i dejen og bland det sammen. Pisk hviderne stive og vend dem i dejen. Hæld dejen i en smurt springform og bag den i ca. 40 minutter. Den behøver ikke at være helt gennembagt. Afkøl den i formen. Del den afkølede kage i to. Smør abrikosmarmelade på den nederste bund. Læg den anden over. Smelt chokolade og smør og rør fløde i. Smør glasuren på den afkølede kage og server evt. med flødeskum.

søndag den 24. juni 2012

kål om sommeren?

Efter de sidste dages choktilstand er det godt med kål og Ja, der skal kål til året rundt.
Kål har ganske få kalorier, mætter godt og holder sig også rigtig godt hvis man ikke lige får spist det hele på en gang. Selvom det ikke er noget vi taler så meget om, tør jeg godt nævne det - det sætter rigtig god gang i peristaltikken, hvilket er meget vigtigt, for ikke at udvikle kedelige tarm sygdomme. Jeg har investeret i 4 kålrabi, til den nette sum af 12 kroner, så vi kan også føje billig til listen over kålens lyksaligheder. 

Spis kålrabi rå som snack, bagt i ovnen, eller som her i en salat med en lækker blåskimmeldressing.

2 kålrabi
50 g blåskimmelost
ca. ½ dl mælk
salt og peber

Rengør kålrabierne og skær dem i små terninger. Blend osten med mælk og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over og server staks.








lørdag den 23. juni 2012

Min krop er i chok 2.

Jeg har gjort det igen, selvom jeg sidste gang svor, at jeg aldrig nogen sinde ville kombinere for meget alkohol med smøger og for lidt søvn! Jeg lover, at der ikke kommer en 3'er, og hvis der gør, går jeg meget stille med det- hvilket man også bliver nød til, når man har det som jeg.
Anledningen til min krops tilstand var en meget hyggelig venindeaften hvor jeg bl.a. serverede disse salater - jeg ved, at det ikke er dem der er skyld i choktilstanden!

Agurksalt med abrikos
1 agurk
250 g cocktailtomater
4 abrikoser
2-3 spsk lys balsamisk eddike
salt og peber

Halver agurken på langs, fjern kernerne med en teske og skær agurken i tynde skiver. Halver tomaterne. Halver abrikoserne, fjern stenen og skær dem i tynde både. Bland det hele sammen, hæld eddike over og krydr med salt og peber.



Hvedekernesalat
200 g hvedekerner
4 forårsløg
100 g artiskokhjerter
½ dl græskarkerneolie
2-3 spsk mørk balsamisk eddike
1 spsk sherryeddike
1 potte basilikum
Salt og peber

Kog kernerne møre i letsaltet vand. Rengør forårsløgene og skær dem i tynde skiver og artiskokkerne i mindre stykker. Vend kerner, løg og artiskokhjerter sammen og hæld olie og eddike over. Smag til med salt og peber og vend basilikum i.





fredag den 22. juni 2012

Den er gået agurk!









De agurker der koster et par kroner, har nok ikke haft det bedste liv, så hvis agurken er den bærende ingrediens i en ret, kunne man overveje at give en 10'er for den. Så kan det også være, at både avler og agurk sammen har haft et godt liv. God weekend med en meget læskende suppe, som også kan serveres i glas, mens bøfferne grilles.

Agurkesuppe


1½-2 agurker
1 fed hvidløg
5 dl yoghurt
Salt og peber
4 stængler mynte
Vask agurkerne og skær dem i mindre stykker. Blend dem med hvidløg og yoghurt og smag til med salt og peber. Blend mynten med eller pynt med den. Her passer hvidløgsbrød også godt til.


torsdag den 21. juni 2012

Den nye krydderbolle



De her små boller er igen en slags resteboller. Her kan man nemlig bruge de sidste lidt kedelige blade fra basilikummen og de andre krydderurter og blande dem i dejen.

½ dl krydderurter
2 fed hvidløg
15 g gær2½ dl lunt vand
1 dl yoghurt eller kærnemælk
1½ tsk salt 
ca. 400 g hvede eller speltmel
Sammenpisket æg eller mælk til pensling

Hak krydderurter og hvidløg. Udblød gæren i lidt af vandet og hæld resten af vandet, yoghurt, salt og krydderurter og hvidløg i. Ælt mel i til dejen slipper skålen/ bordet og ælt godt igennem. Lad dejen hæve lunt og overdækket i 1 time. Ælt dejen igennem og del den i 10 stykker. Rul hvert stykke til en pølse, slå en knude og læg snipperne ind under bollen. Sæt bollerne på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg. Lad dem hæve overdækket i yderligere 30 minutter. Bag dem ved 220 grader i ca. 15 minutter.



onsdag den 20. juni 2012

Det rene pip!


De kyllinger, vi oftest spiser, har mere plads i den foliebakke, de ligger i i køledisken, end de havde, da de var i live.


Traditionelle danske slagtekyllinger lever under kummerlige kår. Der er cirka 24 fugle per kvadratmeter. Det kan måske syntes fint, når de kun er et par dage gamle, men efter 35-42 dage (hvor de er slagtemodne), er der ikke meget plads til hver. De har ingen adgang til udendørsarealer og lyset er tændt næsten døgnet rundt. Man glemmer ofte, at de traditionelle slagterkyllinger også er dem vi køber udskårne, i fileter, som kyllingebryst, marinerede i grillbakker osv.
Der er ingen forskel på om kyllingen har været frossen, hvis man tænker på indholdet af vitaminer. Men det er sjældent de kyllinger, der har haft det bedste liv, der ender deres dage på tilbud med 4 venner for 100 kroner.
Hvis man vil købe en god kylling, må man betale for det. Køb en kylling på langt over 1000 g, for så er der mere kød i forhold til ben. De store kyllinger har levet længere, under bedre forhold, de har ofte fået bedre foder og smager derfor af mere.


Kylling med skilt sovs
En af de bedste danske sommerretter. Server en lidt spicy rabarberchutney til - det er godt.

1 bundt suppe urter f.eks. løg, gulerod, selleri
1 kylling
1 bundt persille
Smør til bruning
Salt og peber
Vand
150 ml fløde

Tilbehør rabarberchutney, agurkesalat, og nye kartofler

Rengør suppeurterne og skær dem i mindre stykker. Tør kyllingen ud og indvendigt og krydr godt med salt og peber. Vask persillen, tør den godt og prop den ind i kyllingen. Brun kyllingen i smør. Hæld vand på, til det går til midt på kyllingen og tilsæt suppeurterne. Lad kyllingen simre i 1 time under låg. Kyllingen er mør når låret løsner sig let fra kroppen. Tag kylling og grøntsager op. Kog suppen ind til det halve, hæld fløden i og kog et par minutter. 


Frilandskyllinger fra Sødam udenfor Møgeltønder.






søndag den 17. juni 2012

Dejlige fodboldsnitter

Hvis man som jeg ikke er til fodbold, kan man jo altid gå op i det der skal spises før, under og efter kampen og her er så mit bud på dekadente fodboldboldsnitter. 


Skinke og gedeost

Små stykker ristet rugbrød
blød gedeost
røget (tysk) skinke
oliven kraut

Smør de små stykker brød med gedeost, læg skinken på og pynt med krydderurt.

Fugleleverpostej 
2 æg
1 løg
4 fed hvidløg
olie til stegning
2 spsk friske timianblade
350 g kyllingelever
2 spsk mørk eddike
Små stykker ristet rugbrød
oliven  Kog æggene hårde og pil dem. Hak løg og hvidløg og sauter det i olie. Hæld eddike på og lad det koge ind. Tilsæt timian og kyllingelever og steg kødet i ca. 10 minutter. Krydr med salt og peber. Afkøl det og blend det hele med æg til en jævn masse. Fordel postejen på brødet og pynt med oliven.
Det der ikke bliver spist til kampen er også godt på brød i morgen.


fredag den 15. juni 2012

Pluk rent


Min mormor Edith er en af de mormødre, der har lagt navn og ikke mindst flid, til det vi i dag kalder mormormad.  HUN kunne stege den saftigste flæskesteg med den sprødeste sværd, lave en himmelsk brun sovs og selvfølgelig stoppe sin egen medister. Det er desværre, over 20 år siden hun døde, men hendes mad og madtraditioner lever videre i bedste velgående. Jeg er vokset op på hendes køkkenbord, for her var der altid og nogen at snakke med, og marmelade eller en syltet agurk man kunne smage på.
I jordbærsæsonen tog vi hjem til hendes bror, der boede på deres forældres gård og plukkede jordbær. Her lærte jeg, at hvis jeg ville være med, så måtte jeg plukke rent. Ikke noget med at slentre ned gennem de snorlige rækker af jordbærplanter og bare spise, dem der tittede frem. Nej, man skulle helt ned til hver plante. Forsigtigt løfte alle bladene, se ordentlig efter og så skulle alle modne bær plukkes, før man gik videre til næste plante. Husk det når I er ude og plukke jordbær– for det skulle I gøre selv, med jeres børn eller børnebørn.  


Jordbæris i vandbakkelser

Is
200 g jordbær og 50 g florsukker
4 æggeblommer
50 g florsukker
Kornene fra ½ stang vanilje
4 dl piskefløde
Rengør jordbærrene og nip dem. Mos dem sukkeret og stil det til side. Pisk æggeblommer og sukker skummende med vanille. Pisk fløden stiv og bland den i æggesnapsen. Vend jordbærmosen i isen og frys den i mindst et par timer.

Vandbakkelser

50 g smør
2 dl vand
125 g mel
4 æg
Tænd ovnen på 200 grader.
Kog smør og vand i en gryde. Kom melet i under omrøring. Rør til dejen slipper grydens bund og sider. Fjern gryden fra varmen og pisk æggene i et ad gangen. Pisk godt efter hvert æg.
Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt 6-8 store vandbakkelser ud på en bageplade med bagepapir. Bag straks kagerne i ca. 30 minutter. Ovndøren må ikke åbnes de første 20-25 minutter, så falder kagerne sammen. Afkøl kagerne på en rist.

Jordbær pure

200 g jordbær
50 g florsukker
Kornene fra ½ stang vanilje
Rengør jordbærrene og nip dem. Mos dem sukkeret og vaniljekorn.

Halver vandbakkelserne og kom en klump is og lidt flødeskum i. Pynt med jordbærpuré og mynte.

torsdag den 14. juni 2012

En grøddag om ugen


Tidligere havde de fleste familier en grøddag om ugen og det er ikke så ringe en ide, at indføre det igen. Risengrød hører til et af de billigste aftensmåltider, man kan tilberede- havregrød er billigere, men så meget behøver vi ikke spare, for at få råd til lækre vine og dyre kød udskæringer senere på ugen.
Der er én i vores familie, der ikke kan lide risengrød, men når han er ude, så får vi grød. Og jeg har ladet mig fortælle, at det ikke kun er i vores familie, at det forholder sig sådan. En hurtig rundspørge blandt mine veninder viste, at det med grød, det er en nydelser, der er forbeholdt kvinder og børn.
Det er skønt med kanelsukker og smørklat til risengrøden, men en frugtkompot kan også bruges. På vores grødaftener får vi også råkost til at tage det fedtede af halsen. 

Risengrød
250 g ris
400 ml vand
1½ l letmælk (fetarme Milch)
salt
Bring vandet i kog. Drys grynene i under omrøring. Hæld mælken i, lid af gangen og under omrøring. Det må gerne småkoge hele tiden. Skru ned for blusset når alt mælken er hældt i. Lad grøden skal stå og simre en times tid. Rør i grøden hver gang du går forbi. Smag til med salt og server kanelsukker eller rabarberkompot til.

tirsdag den 12. juni 2012

Rabarber - nu med faktaboks


Der har været dyrket rabarber i Europa fra 1600-tallet men i begyndelsen brugte man den kun som medicinsk plante. Fra 1800-taller bliver den taget med i køkkenet og brugt i madlavningen. I Danmark har vi haft dem i haverne fra omkring år 1860, og rabarber er således en relativt sent tilkommet plante, selvom den i dag opfattes som meget gammeldags.
Rabarber kan normalt høstes fra april til oktober. Men den har to højsæsoner i henholdsvis maj-juni og august september. Raberberstilkens blade er giftige, derfor er de smukke blade ofte fjernet når man køber rabarber.

Rabarber kan let fryses i små stykker og tøs op til marmelade, kompot, kager og tærter, pie og rabarbersuppe.

Rabarber passer rigtig godt sammen med hyldeblomstsaft, citrusfrugter, kanel og vanilje.

Fuldstændig overdådig rabarberkage
Kagen rækker fint til 10 personer.

Bund
250 g blødt smør
50 g sukker
2 æg
200 g finthakkede hasselnødder
125 g mel
1 tsk bagepulver
Fyld
500-600 g rensede rabarber
250 g sukker
2 spsk vaniljesukker

Tænd ovnen på 200 grader. Rør smør, sukker, æg, nødder, mel og bagepulver sammen og fordel dejen i en bradepande, der er foret med bagepapir. Rengør rabarberne, skær dem i små stykker og fordel dem på dejen. Bland sukker og vanilje sammen og drys det over rabarberne. Bag kagen i ca. 35 minutter til rabarberne er møre og kanten er sprød og gylden.


Bagte rabarber

500 g rensede rabarber
250 g sukker
1 stang vanilje

Tænd ovnen på 200 grader. Skær rabarber i mindre stykker og læg dem i et fad med bagepapir. Hæld sukker og vanilje over og bag til rabarberne er møre - ca 35 minutter.

søndag den 10. juni 2012

Vi har lejrbål her!


Tilbuddene til de sydslesvigske børn er nærmest uendelige, og som forældre er det ret svært at finde rundt i den jungle af aktiviteter, der bliver udbudt.
Men hver mandag kører vores ældste datter med en flok glade børn, unge og voksne ud til FDF huset ”Uglereden” i Tarup. Her bygger de huler, hører historier og bliver beskidte. De snitter med dolk og laver bål. De spiller teater, synger og hører om Gud. Ud over det, arbejder de med rafter og sejler i kano, klatrer i træer, bager snobrød og hygge sig om bålet. Og det sidste det var fotograf Gertrud Thermansen og jeg med til.
Med 4 forskellige slags snobrødsdej og en kage begav vi os til Tarup. Her er god stemning og børnene er afslappede og glade. Jeg havde en tåbelig forventning om, at børnene var kræsne og ville efterspørge både marmelade og Nutella til snobrødene. Men der var ingen, der rynkede på næsen af dejen med salami eller solsikkekerner og den der blev først spist, var den med ost! Det så ud som om, at de syntes, det var skønt at få en pølse til og alle havde tålmodighed nok til at sidde med pindene indtil brødene var gennembagte. Her får børnene noget de måske mangler i deres hverdag nemlig opmærksomhed og ro.

Tip
Dejen hæver ret meget, når den står i varmen ved bålet, så den skal opbevares i en beholder, der er stor nok til, at den kan vokse.
Man kan selvfølgelig også lave én dej, dele den i tre eller fire portioner og ælte forskellige ingredienser i. 
Når bålet er klart:
Tag en håndfuld dej, lav en lang pølse og sno den rundt om pinden. Hold pinden i god afstand fra ilden. Når brødet er lysebrunt, det lyder hult, når man banker på det og det løsner sig let fra pinden, er brødet færdigt.

Salami snobrød
20 g gær
250 ml vand
50 ml olie
1 tsk salt
50 g salami små tern
200 g durum hvedemel
300 g hvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie, salt og salami. Rør durummel i. Ælt hvedemel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.  

Fuldkorns snobrød
250 ml vand
50 ml olie
2 tsk salt
500 g fuldkornshvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie og salt. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

Oste snobrød
20 g gær
250 ml vand
50 ml olie
1 tsk salt
75 g revet parmesan
500 g hvedemel
Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet, olie, salt og parmesan. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

Mysli snobrød
50 g smør
250 ml mælk
20 g gær
1 tsk salt
50 g græskarkerner
50 g rosiner
500 g hvedemel
Smelt smørret og hæld mælken i. Rør gæren ud i lidt af smør-mælken. Tilsæt resten af mælken, salt, kerner og rosiner. Ælt mel i til dejen føles fast og slipper bordet. Lad dejen hæve en times tid. Ælt dejen igennem og tag den med ud til bålet.

fredag den 8. juni 2012

Bearnaise og asparges så bliver det ikke bedre





Vi har de sidste par år haft den store glæde og oplevelse at have gæster fra Danmark i årsmødeweekenden. Der har været politikere, højskolefolk, medarbejdere og frivillige i virksomheder og foreninger som støtter Sydslesvig på den ene eller anden måde. 
En ting er jo at invitere venner og familie til middag, men en anden er at åbne huset for vildtfremmende og invitere dem til en bid brød og lidt til. Årsmødegæsterne har som regel et presset program og efter 2 timer skal de være ude af huset igen. Så det nytter ikke noget at gå i gang med at dække bordet eller lave maden når de kommer. Der skal planlægning til, og da både min mand og jeg gerne vil sidde ned under middagen og tale med gæsterne, (og holde styr på børnene) plejer alt at være parat, til at sætte ind på bordet når gæsterne kommer. Det betyder selvfølgelig, at det meste af maden er kold, men indtil videre har vi ikke haft nogen klager. 


Hvide asparges med løgkompot
1 skalotteløg
200 ml eddike
2-3 spsk honning
4-5 asparges til hver person
2 helt tynde skiver røget skinke til hver

Om formiddagen. Pil løget og hak det fint. Kom det i en gryde med eddike og honning og kog det ind til det tykner. Smag til med honning. Skræl aspargesene og pak dem ind i skrællerne og et klæde. Læg dem i køleskabet. Arranger skinken på et fad, dæk dem med husholdningsfilm og stil det på køl.
Umiddelbart før gæsterne kommer: Damp aspargesene i let saltet kogende vand i 3-5 minutter. Server de lune asparges med skinke og løg kompot.

Oksesteg med kold urtebearnaise
Oksetyndsteg til 6 personer
Kartofler til 6 personer, 3 skiver citron og dild
200 g selleri
200 g gulerødder
1 løg
4 stilke persille
4 stilke basilikum
3 stilke estragon
100 ml mayonnaise
100 ml cremefraiche
Salt og peber
Om formiddagen: Vend stegen i fedtstof på en pande. Sæt den i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time alt afhængigt af stegens størrelse. Lad kødet trække og afkøl det. 
Rengør kartoflerne, kom dem i en gryde med rent vand, dild og citronskiver. Citronen holder kartoflerne lyse. 
Rengør selleri, gulerødder og løg. Skær dem i mindre stykker og kog grøntsagerne møre i letsaltet vand. Tilsæt persille og basilikum lige inden grøntsagerne tages op. Hæld kogevandet fra og blend grøntsagerne meget fint. Si væden fra mosen og afkøl mosen. Bland den med hakket estragon, mayonnaise og cremefraiche. Smag til med salt og peber. Hæld bearnaisen i skåle, dæk dem med film og sæt dem på køl.
Før gæsterne kommer: kog kartoflerne møre i letsaltet vand.  Skær kødet i skiver og arranger det på et fad.

Salat
1 lille radicchio
1 lille romanisalat
1 avokado
100 g feta
2 spsk olivenolie, 2 spsk hvidvinseddike, 1 tsk sennep, 1 tsk honning, salt og peber
Om formiddagen: Rengør salaten, tør den og skær den i tynde strimler. Kom salaten i en pose og læg den i køleskabet. Ryst alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber.
Før gæsterne kommer: hæld dressingen i salatskålen. Skær skrællen af avokadoen og skær den i mindre stykker. Bræk fetaen i mindre stykker og bland den og avokadoen i dressingen. Vend salaten i dressingen. 



onsdag den 6. juni 2012

OP! Onsdags Pasta

Har du lavet madplaner for denne uge?
Det er ikke for sent endnu: i dag er det pastadag, torsdag suppedag, fredag fisk, lørdag surprice og søndag rester og hjemmebag. Der er ingen der siger, at man skal gå i gang planerne mandag og sidde hele søndagen og pløje tilbudsaviser igennem, for at se hvad supermarkederne syntes vi skal spise. Du kan begynde din planlægning når det passer dig! for det er en rigtig god ide med madplaner - man sparer penge, mad og tid ved at lægge planer og det er der vel ingen, der ikke har lyst til.

Til onsdagens pasta har jeg brugt ricotta ost og olivenkraut, der er en skøn krydderurt der smager og dufter af olivenolie - den fås på markedet i Flensborg og i Harrislee og sikkert i planteskoler i Danmark.

1 bøtte ricotta
2 fed hvidløg
½ dl mælk
olivenkraut og timian
salt og peber
300 g pasta

Rør ricotta sammen med presset hvidløg og mælk og smag til med rigelig olivenkraut, timian, salt og peber. Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Lad pastaen dryppe af, hæld den i en rummelig skål og vend ricotta blandingen i.

Server grøn salat til og evt et stykke kylling, hvis det ikke er kødfri dag.





tirsdag den 5. juni 2012

Behøver I spise alle jeres måltider i bilen?

"Spiser I ALLE jeres måltider i bilen?" spurgte en af vores venner, efter at han havde lånt bilen forleden dag. Det gør vi selvfølgelig ikke, men vi kan godt lide at have lidt med på turen, og hvis I snart skal på tur er der lidt inspiration at hente her.
Pak alle slags grøntsager med i bokse, det er godt at snacke grønt på lange køreture. For meget chokolade, sodavand og slik risikere bare at komme igen, og så sidder man der med en Smarties blanding i nakken!
Kør forsigtigt og god tur!

Bonus info:
Ingefær og citrus har en positiv effekt på køresyge, så det er bare med at få smagt sandwichfyldet til med de ingredienser.

Sandwich med chutney og skinke
100 g rucula
Philadelphia
Chutney - mango eller lign. med ingefær naturligvis
Salt og peber
Sandwichbrød ca. 20 skiver
Rugbrød
Røget skinke

Skyl ruculaen og tør den godt. Rør Philadelphia og chutney sammen krydr med peber. Skær kanterne af toastbrødet, så det passer til størrelsen af rugbrødet. Smør Philadelphia på toast og rugbrød. Læg skinke og lidt rucula på og læg dem sammen. Skær dem i halve og pak dem i husholdningsfilm og et fugtigt viskestykke, til de skal spises.


Anti køresyge boller

 
2 dåser tun
½ dl yoghurt
4 forårsløg
2 gulerødder
100 g bønnespirer
1 spsk limesaft
1 tsk friskrevet ingefær
Salt og peber
4 boller
Salat

Dræn tunen og rør yoghurt i. Rengør grøntsagerne. Skær forårsløgene i tynde skiver og gulerødder i små terninger. Vend grøntsagerne i tunen og smag til med limesaft, ingefær, salt og peber. Fordel fyldet på brødet, fyld op med salat. Pak i bokse eller husholdningsfilm.




lørdag den 2. juni 2012

Meget mere med rabarber





For et par uger siden, havde vi en vild sæsondebat på facebook, problemet opstod fordi vi her i Tyskland har en meget længere sæson for de fleste grøntsager - hvis vi begynder med asparges og rabarber fra Baden og slutter med dem fra Schleswig-Holstein. Vi burde nok være mere opmærksomme på hvor i det kæmpestore land vores varer kommer fra.

Her er et par forslag til hvad du skal stille op med alle dine rabarber.

Krydret kompot til kødet
Til 1 lille glas

200 g rengjorte rabarber
½ dl vand
1 spsk eddike
ca. 50 sukker
½ tsk stødt ingefær eller et lille stykke frisk ingefær
2 kardemommekapsler
1 cm kanelstang

Skær rabarber i tynde skiver. Kom alle ingredienserne i en gryde, kom op over lav middel varme og lad det simre til rabarber er møre. Hæld kompotten på et rent glas.

Marmeladen med vanilje
400 g rengjorte rabarber
250 g syltesukker
½ dl vand
½ stang vanilje

Skær rabarber i tynde skiver.Kom alle ingredienserne i en gryde, kom op over lav middel varme og lad det simre til rabarber er møre. Hæld marmeladen på et rent glas.