onsdag den 21. marts 2012

Spis påsken


Der er tradition for at vi spiser lam i påsken og det er egentlig underligt, da det jo er nu, lammene bliver født og derfor ikke er parate til slagtning før om mindst tre måneder. Men det har jo selvfølgelig igen noget med religion at gøre. Når jøderne fejrer påske, spiser de lam for at mindes, at dødsenglen ville gå forbi de huse, hvor der med lammets blod var sat et kryds på dørstolpen. I kristendommen sammenligner man det uskyldige lam med Jesus. De bliver begge slagtet!

Skærtorsdags menu
Til det jødiske påskemåltid serveres foruden stegt lam bitre urter, mørtel, æg, vin og usyret brød. Der hører et langt ritual til påskemåltidet og der er en særlig rækkefølge som manden skal spises i. Det overlader vi til andre og nyder maden i afslappet stemning.

Stegt lammekølle
1 lammekølle på ca. 2 kg
10 fed hvidløg
1 ikke sprøjtet citron
2 stilke rosmarin
Olivenolie, salt og peber
Evt. 1 kg kartofler i skiver

Tænd ovnen på 170 grader. Tør lammekøllen af. Stik 10-15 huller i den med en lille skarp kniv. Pil hvidløgsfeddene og skær citronskal i strimler.  Stik hvidløg, citronskal og små rosmaringrene i hullerne. Gnid køllen med olivenolie og salt og peber. Sæt køllen på en rist i ovnen med en bradepande under. Kom vand i bradepanden og dryp med stegesky under stegningen. Steg lammet i ca. 2 timer. Hvis man er til kartofler, skal de ind under lammet de sidste 45 minutter med lammet.


Mursten
Mursten af frugtmos symboliserer den mørtel jøderne brugte til at bygge med, mens de var slaver i Egypten.

150 g tørrede frugter for eksempel dadler, rosiner, figner
100 g mandler
2 spsk portvin
½ tsk kanel
Bladene fra 3 stilke mynte
Hak tørrede frugter og nødder groft i en blender. Rør portvin og kanel i. Hak myntebladene og bland dem i mosen.

Vin og usyret brød
Vinen og brødet minder om Jesus sidste måltid med sine disciple. Det usyrede brød symboliserer at jøderne ikke havde tid til at tage gæren med, da de var på flugt.
Vinene må I selv stå for, mens det usyrede brød er inspireret af en opskrift fra ”Præsten & kogejomfruen” af Stender og Engelstoft Rasmussen. En herlig kogebog om at nyde kristendommen gennem alle sine sanser.

100 ml olivenolie
3 dl vand
500 g fint speltmel
 tsk salt
Bland alle ingredienserne sammen. Ælt dejen til den er smidig og slipper skålen. Lad den hæve overdækket i 1 time. Del dejen i 12 stykker og rul dem tyndt ud som til pitabrød.  Steg brødene på en stegepande i olie på begge sider eller i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter.

Bitre urter
De bitre urter symboliserer både jøder og kristnes lidelser. Ægget er symbol ofring, templets ødelæggelse og på hvad Jesus bragte os. 

200 g rucola salat gerne blandet med radicchio
2 spsk olivenolie
1 spsk lys balsamisk olie
Sukker, salt og peber
2 hårdkogte æg
Skyl salaterne og tør dem godt. Skær radicchio i mindre stykker. Rør dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber. Pil æggene og hak dem. Vend salaten i dressingen umiddelbart før servering, hvis det bliver gjort for tidligt klasker salaten sammen. Pynt med hakket æg.

Læs mere om påsken i Flensborg Avis torsdag den 29. marts

Ingen kommentarer:

Send en kommentar